«Λέω... πως έχω δύο γενέθλια.

Στις 5 Μαΐου 1975 και στις 26 Μαΐου 2007.

Ναι, ήταν... Σάββατο 26 Μαΐου.

Σάββατο επιβίωσης, ανάστασης, αρχής και διαγραφής».

Άνοιξη του 2007.

Στις 26 Μαΐου 2007 η Ελλάδα συγκλονίζεται καθώς ο χρόνος παγώνει για μία ομάδα δέκα οκτώ εκδρομέων, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ. Μία σειρά από γεγονότα οδήγησαν σ’ ένα από τα χειρότερα ατυχήματα στα βουνά της Ευρώπης.

Κατάφερα να βγω ζωντανός. Από την ομάδα όμως, οι οκτώ δεν γύρισαν ποτέ πίσω…

Αποφάσισα να τιμήσω τη θυσία τους αυτή, να μην πάει χαμένη. Να γίνει βιβλίο, μία κατάθεση ψυχής, ένα μάθημα ζωής για όλους μας.

Το βιβλίο αυτό λοιπόν γράφτηκε για να μας θυμίζει την αξία της ζωής. Τις μικρές και αληθινές στιγμές της, που αξίζουν όσο τίποτα άλλο. Τα «σ’ αγαπώ» που οφείλουμε να λέμε. Την ανάγκη να θυμόμαστε πόσο ευάλωτοι είμαστε.

Γράφτηκε για να αφυπνίσει τους πάντες, για να φωτίσει το πόσο πολύτιμοι είμαστε, για να αναδείξει την ανάγκη να σηκωνόμαστε και να προχωράμε, να ζητάμε βοήθεια, να μην αναβάλουμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε σήμερα.

Δικαίωμα είναι η ζωή και δώρο.

Μη σπαταλιέστε.

Τώρα πια ξέρετε.

 

Λίγα λόγια για την «Απέναντι Όχθη»

Ήθελα να ειπωθεί αυτή η ιστορία, να μην ξεχαστεί. Ένιωθα ότι το όφειλα τόσο στα παιδιά που χάθηκαν, όσο και στις οικογένειές τους. Και επειδή θεωρώ ότι εγώ πήρα ένα μεγάλο μάθημα ζωής εκείνη την ημέρα, ήθελα να το μοιραστώ με τον κόσμο, γιατί μέσα στο άγχος για την καθημερινή επιβίωση καμιά φορά ξεχνάμε το δώρο που μας έχει δοθεί και τα θεωρούμε όλα δεδομένα.

Το βιβλίο αυτό είναι αναγέννηση, θύμηση, θλίψη, επιβίωση, αγώνας, άνθρωπος, θέληση, μοίρασμα, αγάπη και ελπίδα. Υπενθύμιση για τη ζωή και το πόσο πραγματικά υπέροχη, πολύτιμη είναι. Μια ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί. Για να εμπνεύσει, να θεραπεύσει. Αλλά και σεβασμός. Τιμή… Ακούμπησα για λίγο την Απέναντι Όχθη και όμως γύρισα. Άλλοι όχι. Αυτούς τιμώ. Αυτούς θέλω πάντα να θυμόμαστε. Είναι αστέρια πια. Ψηλά!

Ένα τέτοιο γεγονός δεν το προσπερνάς έτσι εύκολα, ειδικά αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν ψυχές. Μέρος της προσπάθειας αυτής, με αυτό το βιβλίο, ήταν με τη συλλογική του ανάγνωση και αποδοχή από τον κόσμο, να λειτουργήσει έτσι ώστε να μπει ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια όλων μας να λυτρωθούμε, από το γιατί που υπάρχει ακόμα μέσα μας.

Ο άνθρωπος κρύβει απίστευτη δύναμη μέσα του, κάτι που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε.

Τελικά για να σταθείς όρθιος ξέρεις τι χρειάζεται; Να τα έχεις βρει πλήρως με τον εαυτό σου. Να είναι το «κέντρο» σου γεμάτο. Ενεργειακά, υπαρξιακά, ολιστικά. Πλήρης Άνθρωπος. Δεν είναι εύκολο το ξέρω. Ένας αγώνας είναι. Αλλά η ζωή είναι αυτό το πέφτω και ξανασηκώνομαι. Πάντα έτσι ήταν. Αν ξυπνάς κάθε πρωί και βλέπεις τον ήλιο, να λες και ένα ευχαριστώ και να συνεχίζεις το δικό σου προσωπικό «ταξίδι». Άλλωστε για το σύμπαν, δεν είσαι παρά μια απειροελάχιστη κουκίδα. Υπέροχη όμως και μοναδική! Αυτό κρατάω βαθιά μέσα μου και συνεχίζω να παλεύω, όπως μπορώ, για όσο θα μπορώ και αντέχω… Μέχρι ν’ αγγίξω τους φίλους μου τα «αστέρια». Εκεί, ψηλά…»!

Συνεντεύξεις / Τύπος

Είπαν για την «Απέναντι Όχθη»

Η Θεατρική Παράσταση

«Το Τσίμπημα της Σφήκας», Ομάδα Rapel

Βασισμένο στην «Απέναντι Όχθη»

Θέατρο «Επί Κολωνώ» / Θεατρική Περίοδος 2016 - 2017

Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα 2017 -2018

Το 2016, μέσα από συμπαντικές συμπτώσεις και κοινά βιώματα, συναντήθηκα με την ταλαντούχα σκηνοθέτρια Ισμήνη Πρωίου. Το αποτέλεσμα ήταν η γέννηση μιας παράστασης, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία ταλαντούχων ηθοποιών και συντελεστών και η οποία χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και επιδραστικές παραστάσεις της «fringe» θεατρικής σκηνής της Αθήνας.

Με όχημα λοιπόν την τέχνη του θεάτρου η ιστορία αυτή ταξίδεψε σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Κατάφερε να περάσει τα μηνύματά της για την αξία της ζωής, για την ανάγκη «επαναδιαπραγμάτευσης» με τον εαυτό μας και με τις αξίες μας.

Το Τσίμπημα της Σφήκας Θεατρική Παράσταση αφίσα ομάδα Rapel Φίλιππος Φραγκούλης

Δελτίο Τύπου, Οκτώβριος 2016

Σε συνέχεια των παραστάσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο του Off-Off Athens Festival και έπειτα από τη διάκρισή της, η παράσταση «Το τσίμπημα της σφήκας» της ομάδας Rapel, σε σκηνοθεσία Ισμήνης Πρωίου, επιστρέφει στο BlackBox του Θεάτρου «Επί Κολωνώ» από τις 14 Οκτωβρίου. 

Ο Γιάννης Μπισμπικόπουλος και η Μαρία Παπαφωτίου, πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση βασισμένη στη αληθινή ιστορία του διηγήματος, «Απέναντι Όχθη» του Φίλιππου Φραγκούλη και σε μαρτυρίες ανθρώπων που επιβίωσαν από τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στο Λούσιο ποταμό το 2007 και σημάδεψαν βαθιά τη συλλογική μας συνείδηση. 

Ένα ζευγάρι σχεδιάζει μια εκδρομή αγνοώντας τους οιωνούς που τους περικυκλώνουν απειλητικά. Η φύση όμως δείχνει τον πιο κακό της εαυτό παρασέρνοντας τον μικροσκοπικό άνθρωπο που παλεύει για μια ανάσα ζωής. 

Η ομάδα Rapel διαχειριζόμενη με ευαισθησία την ισχυρή δυναμική ενός πραγματικού γεγονότος, ξετυλίγει με το «Το τσίμπημα της σφήκας», το νήμα μιας σύγχρονης τραγωδίας και μας καλεί να ακούσουμε μια ιστορία γεμάτη από τα αμείλικτα δικά της «γιατί» και «πως» που ορίζει το νόημα της ανθρώπινης θέλησης, την απώλεια, τον αγώνα, τη ζωή, το θάνατο αλλά και το σεβασμό. Η ομάδα δημιουργεί με την παράσταση αυτή, έναν ύμνο στον άνθρωπο και σε αυτούς που πάντα θα «φεύγουν». 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

Σκηνοθεσία/ Δραματουργική επεξεργασία: Ισμήνη Πρωίου 

Σκηνικά: Ιωάννα Λισγάρα 

Φωτισμοί : Παναγιώτης Λαμπής 

Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιώργος Διαμαντόπουλος 

Κίνηση: Φαίδρα Σούτου 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Πάνος Σβολάκης 

Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας: Αριστείδης Γεωργίου 

Επιμέλεια αφίσας: Τάκης Πρώιος 

Παίζουν: Μπισμπικόπουλος Γιάννης, Παπαφωτίου Μαρία 

Οργάνωση Παραγωγής: Πάνος Σβολάκης 

Παραγωγή: Rapel”


Κριτική, Ειρήνη Αϊβαλιώτου, Ιούνιος 2016

«Με τις θεατρικές τεχνικές που η θεατρική ομάδα χρησιμοποίησε, το παρελθόν ενσωματώνεται στο παρόν και το παρόν επεκτείνεται στο μέλλον. Η προσοχή του κοινού κατευθύνεται όχι σε ένα ρεαλιστικό υπολογισμό του χρόνου, αλλά στην εσωτερική συνοχή των δραματικών γεγονότων.

Όλα όμως συγκλίνουν σε ένα κοινό αλλά ουσιώδες και διαχρονικό μήνυμα: Η ζωή είναι πολύτιμη και κάθε στιγμή της, ακόμα και η πιο απειροελάχιστη, μετράει ως αιώνας.

Μέσα από καταστάσεις ελέους και φόβου, επέρχεται η κάθαρση, μία έννοια πολυσύνθετη και πολυδιάστατη. Η κάθαρση είναι η λύτρωση, η ψυχική ανακούφιση στην οποία φτάνουν οι θεατές με το να συμπάσχουν, να ταυτίζονται και να αγωνιούν για την τύχη των ηρώων.

Θετικά αιφνιδιαστική η παράσταση, πρωτότυπα δημιουργική. Μόνον ένας ανεπιφύλακτος έπαινος αξίζει για την προσπάθεια, για την επίγνωση και για την αυτοπειθαρχία αυτής της παράστασης.»

Δείτε Περισσότερα